Sezonowe bułeczki

Reklama

Opis przygotowania

Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki maki robimy rozczyn. Resztę mąki przesiewamy i na sucho łączymy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę, rozczyn, jogurt, 3 jajka i 1 żółtko, całość mieszamy na koniec dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, wyrośnięte ciasto rozciągamy na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wycinamy krążki o grubości do 3cm.
Układamy bułki na wysmarowanej blaszce i smarujemy białkiem, układamy kawałki truskawek lekko wciskając i posypujemy kruszonką, zostawiamy jeszcze na około 1/2g do podrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor w temp 150st. Gotowe posypujemy pudrem.

Składniki

  • 5 szklanek mąki1/2 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1/2 margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowo
  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  • kruszonka
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru

Podobne przepisy do Sezonowe bułeczki