Truskawkowy tort z pomarańczową nutą

Reklama

Opis przygotowania

Na biszkopt ubijamy jajka z cukrem na bezę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na koniec wlewamy syrop i przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy 30-35 min w temp 180st,po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 5min w piekarniku.

Krem:
Śmietanę ubijamy ze śnieżką na krem (jeśli ciasto ma postać do następnego dnia dobrze jest dodać 2 łyżki cukru żelującego).
Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka do dekoracji, resztę aromatyzujemy syropem i alkoholem, przykrywamy pojemnik i odstawiamy na 10 min.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 krążki nasączamy je powstałym syropem z truskawek i posypujemy usztywniaczem do śmietany, smarujemy kremem pamiętając że potrzebny będzie jeszcze do dekoracji, na krem wykładamy truskawki delikatnie je wciskając. Całość dowolnie dekorujemy.

Składniki

  • biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki syropu pomarańczowego(do rozrabiania z wodą)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 3 śmietanki w proszku typu śnieżka
  • dodatkowo
  • około 1 kg truskawek
  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1 usztywniacz do śmietany

Podobne przepisy do Truskawkowy tort z pomarańczową nutą