Zaczynamy od zalewy: do pół lita wody dolewamy pół szklanki octu dodajemy pieprz liść laurowy ziele angielskie i 1 łyżeczkę gorczycy 1 cebulę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie moczymy ok. pół godziny sprawdzając żeby się za bardzo nie wymoczyły. Wyjmujemy kroimy filety na 3-4 części i zalewamy naszą zalewą. Odstawiamy na ok. 10 godzin.
Po tym czasie odsączamy śledzie i w tym czasie szykujemy pozostałe składniki.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą niegotującą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, do podsmażonej cebuli dodajemy curry i paprykę ciągle mieszając by nie porobiły się grudki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy ogórki pokrojone w kostkę i odsączone rodzynki. Gdy sos jest za gęsty dolewamy wodę po namoczonych rodzynkach. Dodajemy śledzie i mieszamy.
Ten sposób możemy wykorzystać do przyrządzenia smażonych ryb. Można też przyszykowane smażone ryby czy też śledzie włożyć do słoika i zapasteryzować.