Śledzie leśniczego

Reklama

Opis przygotowania

Marynata:
Zagotować wodę. Dodać ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier oraz pokrojone (wcześniej namoczone)grzyby. Marynatę gotować około 10 minut, na koniec dodać przecier pomidorowy i ocet. Filety (wcześniej wymoczone z nadmiaru soli) podzielić na mniejsze porcje. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Śledzie posypać papryką i cebulką, zalać zimną marynatą. Odstawić na minimum 24 godz.

Składniki

  • 1/2 kg filetów śledziowych2 cebule
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 suszone grzybki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki wody

Podobne przepisy do Śledzie leśniczego