Śledzie po hawajsku

Reklama

Opis przygotowania

Filety śledziowe dokładnie opłukać, zalać octem winnym, szklanką przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. Wymieszać mojonez, jogurt, łagodne curry, nieco cukru, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodać odsączone kawałki ananasa. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w kawałki śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na trzy dni do lodówki.

Składniki

  • 500 g matiesów5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka łagodnego curry
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki odsączonych kawałków ananasa z puszki
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka sosu z cytryny
  • 1/4 szklanki octu winnego z białego wina

Podobne przepisy do Śledzie po hawajsku