ŚLIMACZKI FRANCUSKIE Z MASĄ ORZECHOWĄ

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następni zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych)
  • 1 jajko do posmarowania ślimaczków
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • odrobina cynamonu
  • odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków

Podobne przepisy do ŚLIMACZKI FRANCUSKIE Z MASĄ ORZECHOWĄ