Ślimaczki z ciasta francuskiego

Reklama

Opis przygotowania

Rozwijamy płat ciasta francuskiego.Układamy wzdłuż dłuższej krawędzi 4 plastry sera, na nich 4 plastry szynki. Trochę niżej kolejne.Zostawiamy kilka centymetrów wolnej przestrzeni wzdłuż drugiej długiej krawędzi.Zwijamy w roladę, ale niezbyt ściśle, bo ciasta w trakcie pieczenia przybywa.Kroimy rulon w 0,5 cm plasterki i układamy na papierze do pieczenia przekrojem do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Wierzch ślimaczków wilgotną dłonią lekko smarujemy po wierzchu.Wstawiamy do piekarnika na ok.15 minut.Można jeść na zimno i na gorąco.

Składniki

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego8 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami)
  • 8 cienkich plasterków szynki (ja użyłam z posypką gyrosa)

Podobne przepisy do Ślimaczki z ciasta francuskiego