Słodkie kokardki

Reklama

Opis przygotowania

Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

Składniki

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm), 8 dag dżemu wiśniowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 6 dag cukru,
  • cukier waniliowy.

Podobne przepisy do Słodkie kokardki