Zagotować bulion – marchew i pietruszkę pokroić w talarki, liście pora i selera pokroić na mniejsze kawałki, dodać kostki rosołowe. Do gotującego się bulionu dołożyć skrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.
Boczek skroić w kostkę lub słupki, a następnie usmażyć na patelni, najlepiej bez tłuszczu. Do usmażonego boczku dołożyć pokrojoną w półksiężyce cebulkę i smażyć aż cebula nabierze złocistego koloru. Kiszona kapustę wypłukać, odsączyć i skroić na drobniejsze części. Tak przygotowaną kapustę dołożyć do smażącego się boczku i cebuli, smażyć aż się zarumieni i zmięknie.
Usmażony boczek, kapustę i cebulę dołożyć do bulionu z ziemniakami, zagotować. Ważne jest jednak, aby ziemniaki były miękkie!! Na koniec zupę zaprawić odrobiną wody z mąką pszenną, a jeśli ktoś preferuje zupy bez zaprawiania, nie jest to konieczne.
Smacznego;)