Śniadaniowy tort Bieluchowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).

2. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.

3. Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.

4. Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.

Składniki

  • - 10 dag słonych krakersów- 8 dag masła ekstra Bieluch
  • - 4 łyżeczki żelatyny
  • - 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny
  • - 200 ml rosołu warzywnego (instant)
  • - 3 łyżeczki soku z cytryny
  • - 1 pęczek rukoli
  • - 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • - przyprawy: sól i pieprz

Podobne przepisy do Śniadaniowy tort Bieluchowy