Sojowy kurczak z makaronem ryżowym

Reklama

Opis przygotowania

Udka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przygotowałam marynatę z ok. 5 łyżek sosu sojowego + 3 łyżki sosu chili + 4 łyżki oleju i tą mieszanką posmarowałam udka. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po południu wyjęłam, oprószyłam niewielką ilością tymianku i ułożyłam w brytfance. Piekłam ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Kiedy kurczak był upieczony zostawiłam go w wyłączonym piekarniku przykrywając folią aluminiową żeby nie wysychał a ja zajęłam się dodatkami. Makaron wrzuciłam do wrzącej wody na 3 min.. po czym dokładnie odcedziłam – przeczytajcie dokładnie instrukcję przygotowania Waszego makaronu ryżowego z opakowania bo różne rodzaje potrzebują innej ilości czasu aby zmięknąć!!! Marchewkę obrałam i pokroiłam w paseczki. Dymki pokroiłam w ukośne plasterki, chili (bez nasion) posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Podsmażyłam na nim chili, marchewkę i dymkę – wystarczyło 2-3 min.. Dodałam makaron i całość skropiłam sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Wymieszałam dokładnie, wyłożyłam porcje na talerze i posypałam szczypiorkiem – do każdej porcji dokładając rumiane udko.

Składniki

  • 4 udka albo ćwiartki z kurczaka,do kurczaka: sos sojowy, tymianek, olej, sos chili z czosnkiem
  • 300 g makaronu ryżowego wstążki,
  • 1 marchewka,
  • 2-4 cienkie dymki,
  • 1/2 strąka papryczki chili,
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • kilka kropli oleju sezamowego,
  • do smażenia olej,

Podobne przepisy do Sojowy kurczak z makaronem ryżowym