Pomidorówka z klopsikami i makaronem

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al’dente, odcedzić. Mięso z uda obrać, zmielić, dodać żółtko i kaszę manną. Doprawić masę solą, pieprzem i dosypać trochę posiekanego koperku, wyrobić. Z masy formować nieduże kulki, wielkości orzechów włoskich. Kłaść je delikatnie do gotującego się rosołu, gotować 5 minut na malutkim ogniu – rosół ma tylko lekko wrzeć żeby pulpety się nie rozpadły. Ugotowane wyjąć na talerz. Do rosołu dodać zmiksowane razem z zalewą pomidory, dodać ew. koncentrat – zależy jak bardzo pomidorową zupę lubimy. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zabielić zupę. Doprawić ew. odrobinką cukru, dołożyć pulpety. Podawać z makaronem i dużą ilością koperku.

Składniki

  • ok. 1,5 l rosołu,1 duże udko gotowane z rosołu,
  • 3-4 łyżeczki kaszy manny, suchej,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 puszka 400g pomidorów bez skórki+ ew.troszkę koncentratu pomidorowego,
  • kilka garści makaronu świderki,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

Podobne przepisy do Pomidorówka z klopsikami i makaronem