Sos paprykowo – marchewkowy

Reklama

Opis przygotowania

Cebule, marchewkę obrać, papryki umyć, wyczyścić z ziaren. Warzywa kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ok 5 min. Dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody cieplej i dodajemy do warzyw dusimy przykryte ok 10-15 min (na małym ogniu). Doprawić do smaku. Wystudzić i zmiksować blenderem, następnie całość przecieramy przez sitko. Gdyby był zbyt gęsty mieszając dodawać małe ilości cieplej wody przegotowanej aż do uzyskania gęstości jakiej chcemy.

Składniki

  • 1/2 papryki czerwonej(dużej)1 mała papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki średnie
  • 1/2 kostki rosołowej
  • vegeta, pieprz mielony
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Sos paprykowo – marchewkowy