Sos tatarski staropolski

Reklama

Opis przygotowania

Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek…Taki sos można przechowywać w zakręcanym słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.

Składniki

  • 300 g majonezu, gęstego i dobrej jakości3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
  • kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru

Podobne przepisy do Sos tatarski staropolski