Sos truskawkowy do deserów

Reklama

Opis przygotowania

Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy – to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek, ale nie jest to konieczne. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce.
Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron…jest pyszny!

Składniki

  • 0,5 kg truskawek - mogą być świeże albo mrożone3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku - dojrzałe truskawki potrzebują go mniej)
  • sok z 1 cytryny

Podobne przepisy do Sos truskawkowy do deserów