Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy – to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek, ale nie jest to konieczne. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce.
Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron…jest pyszny!