Koreczki owocówki – deserówki

Reklama

Opis przygotowania

Owoce myjemy, osączamy dokładnie. Banany i gruszkę obieramy ze skórki. Banana kroimy w m/w 1 cm plastry, z gruszki wycinamy kulki specjalną łyżeczką, owoce skrapiamy sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na pół. Twarożek rozcieramy na gładką masę, ew. dodajemy niewielką ilość jogurtu. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je w posiekanych drobno orzechach. Na szpadki nadziewamy: winogrono, kulkę serową i połówkę truskawki albo krążek banana, kulkę serową i truskawkę, albo same owoce …kolejność nadziewania i kombinacja dowolna. Za podstawę posłuży nam duże jabłko, jeżeli nie stoi stabilnie to przycinamy je z jednej strony a potem obwijamy całe folią aluminiową. Gotowe koreczki wbijamy dookoła w jabłko i całość ustawiamy na talerzyku lub tacy. Podajemy z sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.

Składniki

  • kilkanaście truskawek2 małe banany (nie bardzo dojrzałe)
  • 1 duża twarda gruszka
  • mała kiść zielonych winogron bezpestkowych
  • 20 dkg twarogu białego
  • ew. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garści łuskanych orzechów włoskich
  • sok z połowy dużej cytryny
  • szpadki
  • 1 duże jabłko
  • arkusz folii aluminiowej

Podobne przepisy do Koreczki owocówki – deserówki