Sos ze świeżych grzybów leśnych

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywaru z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków…

Składniki

  • 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)1-2 cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki
  • ew. 0,5 szkl. śmietany
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony

Podobne przepisy do Sos ze świeżych grzybów leśnych