Spaghetti z krewetkami na ostro

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie robimy sos. Na oliwie przesmażyłam rozgnieciony nożem czosnek, wyciągnęłam gdy się zaczął rumienić i na deseczce drobno posiekałam. Na oliwę wrzuciłam papryczkę, krewetki, posiekany czosnek, chlust wina. Smażyłam chwile do uzyskania mocno różowego koloru z każdej ze stron (ok. 2-3 min.). Posypałam świeżo zmielonym pieprzem, odrobina soli. Gdy wino odparowało wrzuciłam spaghetti, zamieszam, polałam jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, skropiłam cytryną, posypałam pietruszka. I gotowe. Dziecię wszamało cały talerz mimo ze było trochę ostre jak na jej gust 🙂

Składniki

  • garść makaronu spaghetti na 2 osoby100g surowe krewetki królewskie (u mnie rozmrożone)
  • 1/2 papryczki ostrej suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • oliwa z oliwek (u mnie aromatyzowana chilli)
  • sól, pieprz,
  • chlust wina białego wytrawnego
  • odrobina cytryny

Podobne przepisy do Spaghetti z krewetkami na ostro