Surówka z kapusty kiszonej

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę przesiekać. Marchewkę i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć razem na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem, osączyć dodać do warzyw. Dosypać kminek, wymieszać, ugnieść w miseczce i odstawić do lodówki na min. 30 min.. Po tym czasie dolać olej, doprawić surówkę pieprzem i ew. odrobiną cukru, dodać natkę.

Podawać do dań obiadowych. Nie kiszę sama kapusty, ale mam sprawdzone miejsce gdzie kupuję bardzo smaczną. Kupuję zazwyczaj ze 2 kg, siekam, dodaję startą marchewkę, kminek i nakładam, mocno uciskając, do słoików. Przechowuję w lodówce i mam zawsze pod ręką – wystarczy doprawić, dodać jabłko i cebulkę…pycha!

Składniki

  • 50 dkg kapusty kiszonej1 marchewka
  • 1 nieduże jabłko (ja używam Champion - słodkie i nie ciemniej)
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • do smaku: pieprz mielony, odrobina cukru

Podobne przepisy do Surówka z kapusty kiszonej