Kapustę przesiekać. Marchewkę i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć razem na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem, osączyć dodać do warzyw. Dosypać kminek, wymieszać, ugnieść w miseczce i odstawić do lodówki na min. 30 min.. Po tym czasie dolać olej, doprawić surówkę pieprzem i ew. odrobiną cukru, dodać natkę.
Podawać do dań obiadowych. Nie kiszę sama kapusty, ale mam sprawdzone miejsce gdzie kupuję bardzo smaczną. Kupuję zazwyczaj ze 2 kg, siekam, dodaję startą marchewkę, kminek i nakładam, mocno uciskając, do słoików. Przechowuję w lodówce i mam zawsze pod ręką – wystarczy doprawić, dodać jabłko i cebulkę…pycha!