Surówka z marchewki z ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa pokroić na małe kawałki. Marchew oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Składniki połączyć w misce. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami zalewy z ananasa, dodać koperek i chili, polać surówkę, odstawić na ok. 30 min. aby smaki się przegryzły. Podawać na liściach sałaty. Taka surówka bardzo nam smakuje jako dodatek do kurczaka pieczonego i zwykłych schabowych, ale możecie ją podać także do innych mięs.

Składniki

  • 2 duże marchwie1/2 puszki 400g kukurydzy konserwowej
  • 5 krążków ananasa konserwowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku (lepiej dodać świeży, ale nie miałam)
  • 2-3 szczypty mielonego chili
  • do smaku: ew. odrobina cukru
  • kilka liści sałaty

Podobne przepisy do Surówka z marchewki z ananasem