Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie ryżu. Specjalny ryż do sushi należy najpierw przepłukać w wodzie. Aż woda straci mętny kolor (zajmuje mi to około 20 minut). Oczyszczony ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie 10-15 minut. Ugotowany ryż należy przełożyć do miski (najlepiej drewniana lub plastikowa) i przykrywamy sciereczką aby ostygło. Gdy ryż będzie już chłodniejszy należy go przyprawić: WAŻNE, OD TEGO ZALEŻY SMAK CAŁEJ POTRAWY. Wlewamy 4 stołowe łyżki octu ryżowego i wsypujemy 4 stołowe łyżki cukru. Mieszamy i próbujemy. Jeżeli coś nam nie pasuje, doprawiamy według smaku. ŚCIĄGAWKA: W sklepach dostępny jest gotowy przyprawiony ocet ryżowy. Doprawiamy wtedy według instrukcji. W między czasie możemy przygotować resztę produktów. Wszystkie składniki kroimy w taki sposób jak na zdjęciu.
Na matce układamy kolejno:
– suszone algi
– ryż (na całej powierzchni, zostawiając około 0.5 cm odstępy od krawędzi)
– składniki według uznania (po środku ryżu)
Ładnie zawijamy. Z początku może być ciężko. Mamy uzyskać porządany kształt. Najlepiej jest chwycić dolną krawędź nori i zawinąć za składniki, ściskamy. Następnie zawijamy do końca. Zawinięte sushi kroimy w mniejsze rolki. Zwilżenie noża wodą ułatwi krojenie.
Konsumpcja: Na sushi nakładamy małą ilość chrzanu wasabi, moczymy w sosie sojowym i możemy jeść.
Sushi Nigiri: Bierzemy troszkę ryżu w dłoń, zaciskamy. Na gotową kulkę ryży ( a raczej walec) kładziemy kawałek ryby. Na wierzch kładziemy chrzan wasabi i moczymy w sosie sojowym.
Smacznego!