Najlepiej nadają się do suszenia pomidory podłużne. Pomidory kroimy na połówki lub w ćwiartki jeśli są duże. Pomidory suszymy w piekarniku nastawionym na ok. 80-90 stopni i lekko uchylamy. Suszymy do momentu kiedy pomidory są pomarszczone ale nie wyschnięte. Czas suszenia ok. 2godzin oczywiście z przerwami. Wyciągamy pomidorki z piekarnika i przekładamy do papierowej torebki odstawiamy w przewiewne ciepłe miejsce i podsuszamy jeszcze ok. 24 godzin. Do słoiczka wkładamy pokrojony czosnek i pomidory dodajemy suszoną bazylię, ja daje świeże liski i 3-4 ziarnka pieprzu. Teraz odmierzamy oliwę tak by oleju było do połowy każdego słoiczka. Do rondelka wlewamy odmierzona oliwę, dodajemy po łyżeczce octu na każdy słoiczek i po łyżeczce soli. Wsypujemy pół łyżeczki curry i po 2-4 krople tabasco na każdy słoiczek. Podgrzewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Gdy olej zaczyna wrzeć ściągamy z ognia i wlewamy do słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po tygodniu nasze pomidory nadają się do jedzenia. Oliwę po zjedzonych pomidorach możemy wykorzystać do sałatek. świetnie się do tego nadaje.