Szalony cielaczek

Reklama

Opis przygotowania

Puszkę mleka, oczywiście zamkniętą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak aby puszka była całkowicie zakryta i gotujemy pod przykryciem na niedużym odniu 2,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytak wody – puszka mysi być cały czas zakryta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie otwierajcie gorącej! bo kajmak może pryskać!
Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie… Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.

Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżek cukru z prawdziwą wanilią.

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g)0,5l rumu (właściwie nadaje się każdy - ja miałam ciemny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Podobne przepisy do Szalony cielaczek