Szaraki

Reklama

Opis przygotowania

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, olej i połowę wody, zagniatać ciasto ew. dolewając wody. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Urywać kawałeczki ciasta i toczyć z nich w dłoniach małe wałeczki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 min. Osączyć. Lekko osączone można wrzucić z powrotem do garnka, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Podawać ze skwarkami z boczku i cebulką albo z mięsem w sosie, albo z białym serem i śmietaną. Można je też odsmażyć. Jeśli ciasto rozwałkujemy i pokroimy w dość cienkie paski uzyskamy razowy makaron.

Składniki

  • 1 szkl. mąki żytniej razowej t.20001- 1,5 szkl. mąki pszennej zwykłej
  • ok. 1/2-3/4 szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Szaraki