Szarlotka

Reklama

Opis przygotowania

Z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, gdyż ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Staramy się, aby było miękkie.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki, oprócz cukru pudru i dokładnie mieszamy.
¾ ciasta kładziemy na spód blaszki, na ciasto jabłka a na wierzch pozostałą część ciasta rozwałkowując na wielkość brytfanki. Wkładamy do piekarnika na około 50 min w temp 160 – 170 stopni. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Składniki

  • CIASTO:1,5 kostki masła roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • mąki ile się zagniecie (średnio ponad 2 szklanki, ale to nie jest regułą)
  • NADZIENIE:
  • 7 jabłek ( szara reneta, bojken, antonówka, smalcówka )
  • cukier (według uznania, ilość uzależniona od kwaśności jabłek, ja na oko dodaje ponad pół szklanki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kisiel cytrynowy
  • szczypta cynamonu
  • zapach pomarańczowy
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Szarlotka