Szarlotka Tutti Frutti

Reklama

Opis przygotowania

Z żółtek. połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczem zagnieść ciasto. Rozdzielić na 3 części, dwie zamrozić. Trzecią częścią wylepić blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Ubić sztywną pianę z białek, dodawać powoli cukier nadal ubijając, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Na wyklejoną ciastem blaszkę nakładamy rozdrobnione owoce lub powidła, ścieramy jedną z zamrożonych części ciasta. Na to wykładamy pianę z białek i ścieramy ostatni kawałek mrożonego ciasta. Pieczemy w 160-170 stopniach przez ok.1 godzinę. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby się nie przypalił wierzch.

Składniki

  • 5 jaj 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pokrojone jabłka lub powidła jabłkowe (mogą być ew. inne powidła) - na zdjęciu wersja z truskawkami i rabarbarem

Podobne przepisy do Szarlotka Tutti Frutti