Szparagi z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki oczyscic,umyc oraz pokroic w cienkie,cale kawalki(tak jak na zdjeciu).Szparagi rowniez wyplukac,odciac twarde koncowki.Cebule pokroic w polkrazki.Pieczarki wrzucic na patelnie z niewielkaj iloscia oleju.Gdy wypuszcza sok dorzucic cebule,dusic do czasu az gzyby i cebula beda miekkie.Dodac przyprawy,dorzucic cale szparagi,delikatnie wymieszac i dusic do momentu az szparagi beda polmiekkie.Dodac smietane,jogurt,doprawic jeszcze do smaku.Dusic na malym ogniu do czasu az szparagi zmiekkna.Posypac zielenina.Bardzo dobre z kurczakiem,ziemniakami pieczonymi lub samym pieczywem.Smacznego:)

Składniki

  • 350 g pieczarek
  • 250 g zielonych szparagow
  • 1 duza cebula
  • 3 gozdziki
  • sol i pieprz do smaku
  • tymianek oraz ziola prowansalskie do smaku
  • przyprawa Winiary do zup i sosow
  • 2 lyzki ciemnego,winnego octu balsamicznego
  • 2 lyzki smietany kremowki
  • 1 lyzka jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki do posypania

Podobne przepisy do Szparagi z pieczarkami