SZPINAKOWE KIESZONKI MASCARPONE

Reklama

Opis przygotowania

Szatkujemy cebulkę i czosnek (czosnek można przecisnąć przez praskę) i lekko podsmażmy na oliwie, następnie dodajemy szpinak (zamrożony wg. instrukcji na opakowaniu), wszystko dusimy na małym ogniu, pod koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki, dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy serek wedle uznania.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nadziewamy sporą ilością i formujemy kieszonki lub pierożki. Wkładamy gotowe kieszonki do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.

KIESZONKI MAJA SIĘ JEDYNIE LEKKO ZARUMIENIĆ NIE UPIEC NA BRĄZOWO!

Składniki

  • - śmietana Piątnica 18% (200g)- 1.op. ciasta francuskiego
  • - 1 opakowanie szpinaku ok. 450 -500 g (rozdrobnionego - najlepiej brykiet) ja używam Hortex/Kwidzyn
  • - 1 cebula średniej wielkości (zwykła może być też czerwona)
  • - 2-3 ząbki czosnku
  • - oliwa
  • - sól pieprz
  • - serek Mascarpone Piątnica

Podobne przepisy do SZPINAKOWE KIESZONKI MASCARPONE