Szybki schab z patelni

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety rozbić nieco tłuczkiem przez folię spożywczą, obtoczyć w mące z przyprawami. Kłaść na mocno rozgrzaną patelnię z tłuszczem (olej+masło), smażyć do zrumienienia z obu stron. Schab, aby pozostał soczysty, smaży się krótko. Można na koniec podlać nieco wodą albo białym winem i poddusić. Podawać z warzywami z wody albo surówką.

Składniki

  • 5 kotletów ze schabu wieprzowego b/k (grubości ok. 1-2 cm)2 łyżki mąki
  • 1 łyżka suszonego tymianku (jeśli mamy świeży to jeszcze lepiej - będziemy go potrzebować trochę więcej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • do smażenia:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Podobne przepisy do Szybki schab z patelni