Szybkie róże makowe

Reklama

Opis przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej mleko z drożdżami, jajko oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wyłożyć ja na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i cienko rozwałkować, na rozwałkowany placek wyłożyć masę makową i rozsmarować, następnie zwinąć ciasno jak roladę. Ostrym nożem odcinać porcję ciasta około 5 cm i ułożyć w natłuszczonej formie, wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać migdałami. Jeszcze raz zostawić do podrośnięcia.
Piec około 50 min w temp. 180st.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 12 dag margaryny
  • dodatkowo:
  • 1/2 puszki gotowej masy makowej
  • 1 jajko
  • migdały w płatkach
  • cukier puder

Podobne przepisy do Szybkie róże makowe