Szynka wieprzowa duszona Eli

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i jeszcze chwile smażyć razem.Dodać przyprawę do pieczeni i wieprzowiny,paprykę,sól,pieprz,podlać wodą i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć z sosu na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam mięsko z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Składniki

  • 1.2 kg szynki wieprzowej 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Podobne przepisy do Szynka wieprzowa duszona Eli