Podgrzej piekarnik do temp 225 stopni. Wymieszaj mąkę, tłuszcz oraz cukier puder, ręcznie lub w malakserze, a następnie dodaj wodę i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim formę do tart o średnicy 24 cm. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj nadzienie. Namocz żelatynę w małej ilości wody, a mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotuj w rondelku, cały czas mieszając. Zdejmij masę z ognia, dodaj żółtko i ponownie podgrzej na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę połącz dobrze z masą kakaową i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie tarty. Ubij śmietankę, przełóż ją do szprycy i udekoruj tartę, tworząc finezyjną kratkę na jej wierzchu. Na końcu ułóż na niej cząstki mandarynek.