Tarta z kurczakiem

Reklama

Opis przygotowania

1. Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem, solą i papryką. Podsmażamy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.
2. Przygotowujemy ciasto: masło siekamy, wsypujemy mąkę oraz sól i energicznie zagniatamy. Powinno odchodzić od rąk i brzegów naczynia. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę masła. Tymianek myjemy i osuszamy. Listki obrywamy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta. Lekko schładzamy.
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Jeden placek przekładamy do wyłożonej pergaminem formy. Wykładamy mięso, przykrywamy drugim plackiem. Brzegi zlepiamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po ok. 6 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 10 minut.

Składniki

  • Farsz:20 dag. gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 8 dag. masła
  • 10 dag. mąki
  • szczypta soli
  • kilka gałązek tymianku

Podobne przepisy do Tarta z kurczakiem