Tatar – pyszna przekąska

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielimy przez maszynkę z gęstą siatką. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Połowę pokrojonej cebuli wsypujemy do mięsa, dodajemy żółtka, wlewamy olej, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus.

Tatar formujemy w duże kulki, spłaszczamy je i układamy na talerzu. Posypujemy drugą połową cebuli. Dodatkowo można posypać papryką i ogórkiem konserwowym pokrojonym w paski lub kostkę.

Jeżeli ktoś ma ochotę, dodatkowo na każdej kulce układamy żółtko. Wkładamy do lodówki i mocno schładzamy.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)2 duże cebule
  • 2 żółtka
  • 2 lub 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól
  • pieprz
  • pół świeżej papryki
  • 2 ogórki konserwowe

Podobne przepisy do Tatar – pyszna przekąska