Tiramisu z mascarpone Piątnica

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka jaj (6 sztuk) oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia, delikatnie ją mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt kroimy na 4-5 części, wedle uważania.
Kawałki biszkopta nasączamy słodkim espresso.
Żółtka jaj oddzielany od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Następnie do masy dodajemy mascarpone, likier (np. pomarańczowy lub kawowy). Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wówczas przekładamy nią kawałki biszkopta. Wierzch posypujemy kakao.

Składniki

  • 6 jajek6 łyżek cukru (najlepiej drobny)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mascarpone Piątnica
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2- 3 łyżeczki likieru
  • 200 ml śmietany 36% Piątnica
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka espresso

Podobne przepisy do Tiramisu z mascarpone Piątnica