Torcik truskawkowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st. ostudzić i przekroić na 3 części.

2. Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek.

Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.

Składniki

  • BISZKOPT: 7jajek,
  • 1i1/2 szkl. cukru,
  • 1i3/4 szkl. mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • 1i1/2 kost. masła,
  • szkl. cukru + 4 łyżki,
  • 1 kg mrożonych truskawek.

Podobne przepisy do Torcik truskawkowy