Torcik z cytrusem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą i cukrem na sztywną bezę. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 min w temp do 180 st.

Krem:
Z mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, żółtkami i jajkiem, resztę mleka zagotować i na wrzątek wlać masę mleczno-jajeczną, mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem, ucierając dodawać małymi porcjami zimny budyń.

Ostudzone ciasto podzielić na dwa spody, nasączyć alkoholem i przełożyć kremem (pamiętając o zostawieniu na posmarowanie wierzchu ciasta) dowolnie udekorować i schłodzić.
Najlepsze na drugi dzień.

Składniki

  • Ciasto:5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń pomarańczowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 budyń pomarańczowy
  • 25 dag masła
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki czekoladowych wiórek
  • mandarynki lub pomarańcze do dekoracji
  • likier pomarańczowy do dekoracji lub wódka wymieszana z sokiem pomarańczowym.

Podobne przepisy do Torcik z cytrusem