Torciki ajerkoniakowe

Reklama

Opis przygotowania

Białka jajek ubić z 5 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną bezę, dodać cukier i nadal ubijać kilka minut,następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak i olej, wszystko delikatnie połączyć i piec do 25 min w temp. do 180st. Zimne ciasto podzielić na cztery części.
Budyń ugotować na mleku, zimny utrzeć z masłem wcześniej utartym z cukrem pudrem, ucierać do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec ucierania delikatnie połączyć z 1/2 szklanki ajerkoniaku.
Placki makowe skropić pozostałym ajerkoniakiem i przekładać kremem i dżemem (krem-dżem-krem), zostawić na posmarowanie boków i dekorację wierzchu ciasta. Ciasto dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto:5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier puder około 2 łyżki
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy około 3 łyżki

Podobne przepisy do Torciki ajerkoniakowe