Mazurek z czekoladą

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, sól oraz mąkę wymieszaną z kakao, zagnieść ciasto i schłodzić. Po około 30 min, ciasto rozwałkować na cienki placek wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty, jeden ozdobić na brzegu ozdobnym wzorkiem z ciasta. Piec w temp. 180st około 15-20 min
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i alkoholu, wylać całość na placek z brzegiem, odstawić do zastygnięcia.
Dolny placek posmarować dżemem, przykryć ciastem z zastygniętą czekoladą. Wierzch udekorować lukrem bezowym.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 12 dag margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy około 5 łyżek
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • dowolny alkohol około 1 łyżki
  • lukier bezowy
  • barwniki spożywcze

Podobne przepisy do Mazurek z czekoladą