Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

Składniki

  • 6 białek 200 g cukru pudru
  • 400 g śmietany 36 % Piątnica
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g winogrona ciemnego
  • kilka łyżek amaretto
  • orzechy laskowe

Podobne przepisy do Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto