Biszkopt z delikatną masą, owocami i galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Rozbić jajka, do białek dodać szczyptę soli, łyżkę wody i ubić na sztywną pianę. Potem dodać cukier, ubijać. Następnie dodać żółtka, na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15 – 20 min. w temp. 175 stopni. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć herbatą z cytryną. Śmietanę ubić z cukrem, zagęścić żelatyną rozpuszczoną w 100 ml. wody. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę, ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Składniki

  • Na biszkopt:4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody
  • Na masę:
  • 500 gram śmietany 30% Piątnica
  • dwie łyżeczki żelatyny
  • opakowanie serka mascarpone Piątnica
  • dwa opakowania cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • Dowolne owoce: maliny, truskawki, poziomki, jagody
  • Galaretka

Podobne przepisy do Biszkopt z delikatną masą, owocami i galaretką