BABKA WIELKANOCNA

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO:
Masło utrzeć z 25 dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i pianę z białek. Zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy. Piec 1,5 godz.

LUKIER:
Cukier puder ucierać, dodawać po kilka kropli soku cytrynowego i tyle samo wody, aby utworzyła się gęsta masa. Przyprawić olejkiem. Ostudzoną babkę polać lukrem i gotową polewą czekoladową.

Składniki

  • CIASTO:śmietana - 1 szkl
  • kakao- 2 łyżki
  • mąka- 0,5 kg
  • masło - 25 dkg
  • jajka - 4 szt
  • proszek do pieczenia- 1 opak
  • cukier - 35 dkg
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • LUKIER:
  • cukier puder- 30 dag
  • sok z cytryny
  • olejek cytrynowy
  • woda - 2 łyżki.
  • gotowa polewa czekoladowa - 1 opak.

Podobne przepisy do BABKA WIELKANOCNA