Sernik na szybko

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Można też odłożyć trochę ciasta na wierzch masy serowej (zwałkowane ruloniki – kratka).

Przygotować masę serową: Żółtka utrzeć z masłem i z cukrem pudrem. Z białek ubić sztywną pianę. Do sera twarogowego Piątnica dodać utarte żółtka, budyń (w proszku), cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z pianą.

Ciasto włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć masę serową. Na masę serową można położyć w formie kratki zwałkowane ruloniki z pozostałego ciasta.Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni C.

Smacznego! 🙂

Składniki

  • CIASTO:30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 14 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny do wysmarowania foremki
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera twarogowego - Twaróg sernikowy mielony Piątnica
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 15 dag masła
  • 1 budyń waniliowy

Podobne przepisy do Sernik na szybko