Tort

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po 1 żółtku oraz mąki zmieszane z proszkiem. Piec ok. 45 min w temp. 180st.

2. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.

3. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, przykryć 2 blatem, posmarować dżemem, na to kremem, przykryć kolejnym blatem ciasta. Resztę kremu połączyć z wybranymi kolorami barwników i udekorować wierzch i boki ciasta.

Składniki

  • BISZKOPT: 8 jajek,
  • 1i 3/4 szkl. cukru,
  • 1i 3/4 szkl. mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • 0,8l śmietany 30 %,
  • 5 śmietan-fixów,
  • 4 łyżki cukru pudru.
  • DODATKOWO:
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • barwniki spożywcze.

Podobne przepisy do Tort