Tort cytrynowy

Reklama

Opis przygotowania

1. jaja ubic z cukrem do białości, połączyc z przesianą mąką, wyłożyc na małą tortownicę
2. upiec biszkopt (ok 40 min, w temp 180 stopni)
3. wycisnąc sok z cytryn, dopełnic wodą by było ok 0,9 litra dodac cukier i masło, gdy całośc zacznie wrzec,zaciągnąc roztworem z 2 budyniów.
4. budyń cytrynowy odstawic by ostygł
5. biszkopt przekroic na 2 lub 3 części
6. biszkopt posmarowac dżemem, wyłożyc budyń, przykryc następną częścią biszkopta, znów dżem i budyń itd;) wierzch i boki przyozdobic dowolnie śmietaną kremówką (ubitą z cukrem pudrem i usztywnioną żelatyną) oraz czekoladowymi listkami

Składniki

  • 7 jaj1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 2 cytryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • dowolny dżem
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • czekoladowe listki
  • barwniki

Podobne przepisy do Tort cytrynowy