Ciasto z polewą

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jaju, kakao, wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 C na około 50 minut. W małym garnuszku wkładamy składniki na polewę i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Gdy ciasto ostudzimy rozprowadzamy na wierzchu ciasta gorącą polewę, po czym odstawiamy do schłodzenia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka

Podobne przepisy do Ciasto z polewą