Tort Czarny Las

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30-40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 lub 3 blaty. Skałdniki na syrop wymieszać. Składniki na masę: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem.

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć. Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Pychota! jak określił mój mąż to był najlepszy tort jaki zrobiłam:)

Składniki

  • -Ciasto:150 g gorzkiej czekolady Wedel roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka.
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szczypta soli
  • -Syrop do nasączenia blatów:
  • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
  • 75 ml likieru wiśniowego
  • -Masa wiśniowa:
  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki).
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
  • -Ponadto:
  • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru
  • fix do smietany

Podobne przepisy do Tort Czarny Las