Tort czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, delikatnie połączyć z suchymi składnikami i olejem. Pieczemy około 40 minut w temp. 180st
ostudzone przekroić na trzy krążki, nasączyć rumem i przełożyć krem.

Krem
Śmietanę w proszku ubić z mlekiem i rozpuszczoną żelatyną. Powstałą piankę utrzeć z kremem czekoladowym.
Gotowe polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka. Ciasto jest już gotowe, ale można je udekorować i doskonale się nadaje na uroczysty tort.

Składniki

  • biszkopt6 jajek
  • 6 łyżek wody (zimnej)
  • 150 ml oleju
  • 12 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • masa
  • 2 szklanki mleka
  • 600g kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • dodatkowo
  • rum
  • 2 czekolady gorzkie
  • 3 łyżki mleka

Podobne przepisy do Tort czekoladowy