Tort czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

Placek I i II:

Ubić pianę,ubijając dodawać cukier i po 1 żółtku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodać do masy żółtkowej,utrzeć razem.Wysmarować blachę masłem,wysypać mąkę,włożyć do niej ciasto.Piec po kolei 1 godz.w dobrze nagrzanym piekarniku.

Placek środkowy:

Z białek ubić pianę,dodać cukier i resztę składników.Utrzeć wszystko razem.Wymieszać blachę masłem,wysypać mąką,włożyć do niej ciasto.Piec 1 godz.w dobrze nagrzanym piekarniku.

Krem:

Odlać trochę mleka i zamieszać razem z żółtkiem i mąką.Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Wlać przez sitko otrzymać polewę,na wolnym ogniu zagotować.Po wystudzeniu utrzeć kostkę masła i dodawać po łyżce kremu(krem musi mieć taką temperaturę jak masło).Na koniec dodać do kremu posiekaną czekoladę,2 łyżki kakao i konfiturę,razem utrzeć.Przełożyć upieczone placki,wysmarować z zewnątrz,przyozdobić.

Składniki

  • placek na I i II (ilość produktów na 1 placek)* 7 jajek
  • * 1 szklanka cukru
  • * 5 łyżek mąki
  • * 2 łyżki kakao
  • * 1 duża łyżka proszku do pieczenia
  • Placek środkowy:
  • * 25 dag orzechów siekanych
  • * 5 białek
  • * 25 dag cukru
  • * 1 łyżka miodu
  • * 1 łyżka mąki
  • * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • * 1 łyżeczka proszku
  • Krem:
  • * 1/2 litra mleka
  • * 8 łyżek cukru
  • * 5 żółtek
  • * 2 łyżki mąki
  • * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • * 2 torebki cukru waniliowego
  • * tabliczka czekolady
  • * konfitura
  • * kostkę masła

Podobne przepisy do Tort czekoladowy