TORT ORZECHOWO- KAKAOWY Z MASĄ MIGDAŁOWĄ

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25cm i upiec na złoty kolor. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na końcu kakao. Ciasto wlać do tortownicy tej samej wielkości jak ciasto orzechowe i upiec w gorącym piekarniku.

Masa migdałowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ciągle mieszając ugotować budyń. Migdały sparzyć obrać ze skórki i zmielić. Po ostudzeniu budyniu utrzeć go z masłem dodając kilka kropli olejku migdałowego.

Masa do dekoracji:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z masłem. Z masy odłożyć dwie, trzy łyżki i utrzeć je z kakao. Pozostałą część pozostawić białą. Migdały sparzyć i obrać ze skórki.

Przełożenie tortu:
Biszkopt orzechowy>>połowa masy migdałowej>>biszkopt kakaowy>>druga połowa masy migdałowej>>druga część biszkoptu orzechowego.
Wierzch i boki tortu posmarować białą masą do dekoracji. Kakaową masę nałożyć do szprycy i udekorować tort rozetkami a na każdej położyć migdał. całość wstawić do lodówki aby dobrze stężało.

Składniki

  • Biszkopt orzechowy:3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki orzechów włoskich zmielonych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki krupczatki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • Masa migdałowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 10 dkg migdałów
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • Masa do dekoracji:
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 0,5 łyżki kakao
  • kilka migdałów do dekoracji

Podobne przepisy do TORT ORZECHOWO- KAKAOWY Z MASĄ MIGDAŁOWĄ